Når der starter en ny ung på Østergaard, er det vores mål, at den unge føler sig tryg og velkommen. Opstartsforløbet er individuelt afpasset, alt efter hvilken ung der flytter ind – ud fra vores forhåndskendskab til den unge. Informations- og aktivitets niveauet tilpasses også herefter.
Personalet har et forholdsvist godt kendskab til den unges problematikker – dels ud fra de papirer der følger den unge, men også i forhold til den procedure der er, inden den unge indskrives på Østergaard. Inden den unge flytter ind, er det bestemt, hvem der skal være kontaktpersoner og i perioden op til indflytningen, planlægges og fordeles de forskellige opgaver omkring den unge.
Forinden den unge flytter ind på Østergaard, er det en mulighed, at de to kontaktpersoner besøger den unge i hjemmet eller på den nuværende institution, samt den unge kan besøge os inden selve indflytningen. Dette har vi gode erfaringer med, da det giver en vis tryghed og god kontakt fra starten af.
Den unge flytter ind på en fastsat dag og følges som regel af sin familie eller andre betydningsfulde voksne. Det er af betydning, at den unge og forældrene føler sig trygge og velkomne og der er god tid til dialog og samvær. Den unge bliver vist til rette på sit værelse, som er klargjort og nymalet. Vi vægter højt, at den unge får indrettet sig mest muligt efter eget ønske og får sat sig et personligt præg på værelset, således det giver en følelse af hjemlighed og fristed.
Det er vores erfaring, at de fleste unge på Østergaard har brug for et velindrettet og funktionelt værelse, med mulighed for ro og tilbagetrækning, da det er en stor omvæltning at skulle flytte hjemmefra eller flytte fra en anden institution/tilbud. Desuden skal den unge forholde sig til 8-10 nye voksne og 5-7 andre unge.