Herefter etableres et uforpligtende besøg. Aktørerne i et sådant besøg er sagsbehandleren, forældre og evt. også den unge. Her vurderer sagsbehandler og Østergaard i samråd, hvilke aktører det er hensigtsmæssigt deltager i det første møde. Det vil altid bero på en individuel afvejning af sagen.
Vi gør meget ud af, at forældrene og ikke mindst den unge, hvis denne er med, skal få et realistisk billede af Østergaard på deres første besøg, således det valg de skal træffe, sker på et reelt grundlag. Kommer forældre på besøg uden den unge, gør vi opmærksom på vigtigheden af, at de videregiver de informationer mm de får.
Er den unge ikke med på det første besøg, etableres der endnu et besøg, hvor den unge skal med. Derudover kan der aftales yderligere et eller flere besøg, eksempelvis hvor den unge har en kontaktperson med, og kan få stillet nogle spørgsmål, som den unge har talt med evt. kontaktperson om (eller anden tryghedsperson). Dette vil altid være baseret på det individuelle tilfælde.
Fra Østergaards side gør vi meget ud af, at spørge ind til den unge i forhold til, om denne er indstillet på at ville være anbragt på Østergaard og samarbejde omkring sin videre udvikling – endvidere hvilke årsager der er til, at den unge skal være på Østergaard.
Vi vil gerne sikre os, at den unge selv har et ønske om at være anbragt på Østergaard – og har gjort sig nogle tanker om, hvad en anbringelse på Østergaard fremadrettet kan støtte og hjælpe den unge i.