Østergaards udslusning- og efterværns politik tager udgangspunkt i Østergaards værdigrundlag og formålet er at klargøre de unge til at blive så selvhjulpne i egen bolig som mulig.
Vi støtter den unge i at få de bedst mulige forudsætninger for et fremtidigt voksenliv, blandt andet ved at tilbyde muligheden for, at den unge skal kunne udvikle sig i Østergaards botræning og efterværns tilbud med den individuelle og tilpassede støtte den unge har brug for, hvilket også vil fremgå i den unges udviklingsplan. Her tænker vi eksempelvis på uddannelsesforløb, økonomi i egen bolig eller lignende, som den unge dermed ikke står alene med eller skal til at involvere nye personer i (eksempelvis kommunalt efterværn).
Meningen bag Østergaards udslusning og efterværn er at kunne træne helt basale, praktiske og huslige opgaver ved at den unge kan udvikle sig i et miljø, der funktionsmæssigt er tæt på det at bo i egen bolig.
Udformning af efterværn
I forbindelse med udformning af handleplanen for den unge, 6 mdr. før det fyldte 18 år, kan den unge indgå i et tilbud om efterværn, såfremt det ønskes. Anbringende kommune kan herefter indgå aftale med Østergaard om, at vi varetager opgaven.
Det er alt afgørende for kvaliteten og resultatet af denne opgave, at den unge selv har taget beslutning om at ville indgå i et tilbud om efterværn. Den unge skal fortsat være indstillet på at indgå aftale omkring fortsat støtte og vejledning efter behov.
Efterværnets form/indhold, støttetimer og opsynstime antal, aftales med den unge og sagsbehandler under udarbejdelse af handleplanen. Efterværnet er individuelt tilrettelagt, og alle efterværn tilrettelægges ud fra den unges præmisser og en forståelse for at udvikling tager tid.
Handleplanen udearbejdets typisk mellem den unge, sagsbehandler og kontaktperson fra Østergaard i forbindelse med handleplansmødet. Østergaard udarbejder herudfra en intern udviklingsplan. Begge planer skal godkendes af den unge.